Продукти с луга

За нас

От 2012 година фирмата ни АЗИМУТ – 6000 ЕООД е един от лидерите на Българския пазар в производството на лечебно-възстановителна козметика, която в основата си съдържа черноморска луга и поморийска лиманна кал.

Всички продукти, които произвеждаме са регистрирани и нотифицирани като козметични продукти в Европейската система за регистрация на козметика CPNP, притежават нужните документи според българското и европейско законодателтство и преминат през строг контрол на качеството на всеки етап от производствения цикъл.

Нашите продукти са подходящи за приложение в SРА, Wellness, балнеоложки, физиотерапевтични и фитне

с центрове, сауни а също и в домашни условия. Използват се в десетки балнеологични центрове в страната, а вече и по света. Наши пазари извън страната са Германия, Китай, Русия и Обединеното кралство.

Какво представлява лугата?

Черноморската луга е краен продукт при производството на сол по класическия начин – чрез изпаряване на морската вода. В България производство на сол по класически начин има в солниците на Бургас (Атанасовско солено езеро) и Поморие (Поморийско солено езеро). В тези уникални езера водата е с много по-голяма соленост от морската и местните още я наричат „рапа“. Освен с по-голяма соленост, тези води са с много богат органичен и минерален състав. Именно с по-солената вода от езерата се пълнят солниците (приличат на басейни), наричани още „тигани“, в които започва естествен процес на изпаряване на морската (езерна) вода. Солта (натриев хлорид NaCl) кристализира и се утаява на дъното на солника, като образува солен пласт около 8-12 см. Това, което остава над кристализираната сол е гъста маслоподобна течност с кафяво-червен цвят и лек мирис на сероводород, изключително богата на магнезиеви соли (Mg), което представлява черноморската луга. След кристализация на солта, лугата се изпoмпва от солника в други специални басейни, където се съхранява за по-нататъшна употреба. По този начин получаваме два изключително ценни природни продукта, които всички ние много добре вече познаваме, а именно – морска сол и луга.

Тъй като е природен продукт цветът и мириса на лугата могат да варират в зависимост от валежите и температурата през годината. Лугата „узрява“ и е годна за медицинска употреба (т.н. медицинска, лечебна луга) в периода Август – Септември, когато достига определена плътност и количествен състав на активните вещества. Уникалните лечебни свойства на лугата се дължат на нейния богат минерален и органичен състав. По съдържание на биологично – активни вещества тя съдържа всички съставки на морската вода и рапата, но в многократно по-голяма концентрация. По състав е близка до лековитата Поморийска лиманна кал, добивана от едноименното езеро, поради което има сходно действие и лечебни свойства.

Оновните елементи, съдържащи се в лугата са магнезий, калций, натрий, хлор, бром, сулфати, хидрокарбонати, много микроелементи, органични вещества и други в много големи количества. Поради тази причина се счита, че е по-ценна и полезна от солите от Мъртво море, а и е по-щадяща кожата тъй като има приятна, подобна на масло консистенция. Най-високо е съдържанието на магнезиеви соли – магнезиев хлорид (MgCl2) и магнезиев сулфат (MgSO4). Магнезият е изключително важен елемент за много процеси в човешкото тяло. Той е нужен за произвеждането на енергия в клетките и ускоряването на метаболизма, играе основна роля за равновесието на нервната и мускулната системи, намалява мускулните болки и предпазва от крампи, оказва благоприятно действие върху косата, кожата и ноктите. Стресът и умората (физическа или психическа) изчерпват магнезия от клетките в тялото. Затова, след физическо или умствено натоварване, на организма е необходимо да му набавим достатъчно количество от този ценен за организма ни минерал.

Стабилизирана черноморска луга ANCHIALO

След извличане на лугата от солниците и преди влагането й в крайни козметични продукти, тя преминава през задължителен процес на преработка или т.н. стабилизация и филтрация, който гарантира нейната безопасност и съхраняване за дълго време на нейните изключително полезни свойства. Крайният продукт „Стабилизирана черноморска луга” е готов за директна употреба или като основа за направата на нашите масажни гелове, масла и други. Цветът и мирисът (в някои случаи остър) са естествени и варират в зависимост от годината и месеца на добив. Най-високо е съдържанието на магнезий (MgCl2 и MgSO4), който е абсолютно естествено придобит, което прави продукта уникален и изключително ценен. Както е известно, магнезият се абсорбира най-добре в тялото чрез кожата.

Приложение на лугата:
Компреси – на проблемните места се поставят компреси, напоени с луга, затоплена до около 40 градуса на водна баня. При хипертоници лугата не трябва да се затопля. Останете с компреса около 15-20 минути.
Фрикции – разтривайте тялото с луга, като използвате гъба за фрикции. След престой 5-10 минути изплакнете обилно с вода без сапун или душ гелове.
Вана – около 5 литра от разтвора се изсипва в 80L вода на около 38 градуса по Целзий. Процедурата трае около 15-30 минути, след което тялото се измива обилно с вода без сапун или душ гелове.
Масаж – локален или цялостен масаж на тялото с нашите масажни гелове и масла с луга.

Как действа лугата?

 • Помага за облекчаване на болки в ставите и мускулите;
  Има силно противовъзпалително и антибактериално действие;
 • Действа тонизиращо и релаксиращо на цялото тяло;
  Премахва умората и тежестта на крайниците;
 • Подхранва, подмладява кожата и забавя стареенето ѝ;
 • Минерализира тялото и стимулира естествените защитни сили на имунната система;
 • Намалява отока на венците, нормализира киселинно-алкалния баланс в устната кухина, спомага за поддържането на нормалната микрофлора в устата;
 • Заздравява зъбния емайл и значително намалява вероятността от поява на кариес;
 • Спира кървенето и подуването на венците (когато използвате перорални продукти с луга).

Лечебни ефекти на лугата

 • Заболявания и наранявания на опорно-двигателния апарат, ревматични, неврологични;
 • Болки в ставите, артрит, остеоартрит, неврит, възпаление на ставната тъкан, навяхвания, дислокация на ставите, фрактури, невралгия, плексит, дискова болест и други;
 • Мускулна болка, спазми;
 • Кожни нарушения – псориазис, акне, гъбични инфекции и др., Трудно зарастващи рани;
 • Настинки и възпаления на дихателните пътища;
 • Възпаление на устата – заболяване на венците, язви, гингивит и др.;
  Изгаря хемороиди;
 • Предотвратяване появата на пърхот.

Стабилизирана черноморска луга

100% стабилизирана черноморска луга в натурален вид.

Стабилизираната черноморска луга ANCHIALO е натурален продукт, съдържащ всички компоненти, характерни за Поморийското и Бургаско солено езеро. Високо съдържание на магнезий (MgCl2 и MgSO4). Най-добро приложение има чрез компреси, вани и фрикции.

Действа релаксиращо, подхранващо и хидратиращо. Микроелементите и минералните вещества проникват през кожата и оказват освежаващо и тонизиращо действие върху целия организъм.

−рН – 6,59

−Обща минерализация: 340- 370гр/л.

−Съдържание на магнезиеви соли (MgCl2 и MgSO4 ): 230 – 280гр/л.

−Съдържание на алкални хлориди (NaCl и KCl): 80-95гр/л.

INGREDIENTS / INCI /: AQUA, MAGNESIUM SULFATE, MAGNESIUM CHLORIDE, SODIUM CHLORIDE, HYDROXYETHYLCELLULOSE

Масажни гелове и масла

Масажни гелове и масла с черноморска луга >95%. Притежават всички качества и свойства на стабилизираната черноморска луга. Имат релаксиращи, подхранващи и хидратиращи свойства. Микроелементите и минералите проникват в кожата, като оказват освежаващо и енергизиращо действие върху целия организъм. Обогатени с екстракти от арника, хвойна, розмарин, лавандула или гроздови семена.

Употреба: Част от гела или маслото се нанася върху тялото и се втрива в кожата чрез масаж. Оставете да подейства от 30 минути до няколко часа и след това изплакнете обилно с вода без да ползвате сапун или душ гелове.

Единствената разлика между маслата и геловете е вискозитетът им. Маслата са по-течни и се предпочитат за масаж на цялото тяло. Геловете са идеални за локални масажи.

INCI: AQUA, MAGNESIUM SULFATE, MAGNESIUM CHLORIDE, SODIUM CHLORIDE, GLYCERIN, HYDROXYETHYLCELLULOSE, EXTRACT

Вода за уста ANCHIALO

Съдържа 10% черноморска луга.

Повишава устойчивостта на зъбния емайл и предотвратява образуването на кариеси, намалява отока, укрепва венците и спира кървенето им. Нормализира състоянието на микрофлората, освежава устата и помага за почистване на зъбите в най-недостъпните зони.

Водата за уста може да се използва ежедневно преди и след почистване на зъбите с четка и паста за зъби.

Предимства:

−Без парабени;

−Без алкохол;

−Без флуориди;

−Без изкуствени подсладители.

INCI: AQUA, GLYCERIN, SORBITOL, MAGNESIUM SULFATE, POLYSORBATE 20, MAGNESIUM SULFATE, MAGNESIUM CHLORIDE, SODIUM CHLORIDE, AROMA, MENTHA PIPERITA OIL, STEVIA REBAUDIANA EXTRACT, 2-BROMO-2-NITROPROPANE-1,3-DIOL, CITRIC ACID, CI 42090

Паста за зъби ANCHIALO

Съдържа 35% черноморска луга.

Технологията за производство на паста за зъби с черноморска луга датира от 1955 година. Провеждани са дългогодишни научни изследвания върху лечебните свойства на черноморската луга, в следствие на което са направени първите продукти за устна хигиена. Пастата за зъби АНХИАЛО продължава тази традиция. Подходяща е за ежедневна употреба.

Свойства:

−унищожава бактериите;

−намалява свръхчувствителността на зъбите;

−повишава резистентността на зъбния емайл;

−предотвратява развитието на кариеси;

−намалява отока;

−укрепва венците и спира кървенето им;

−нормализира състоянието на микрофлората;

−освежава устната кухина и подпомага почистването на зъбите.

Предимства:

−Без парабени;

−Без флуориди;

−Без изкуствени подсладители.

INCI: AQUA, HYDRATED SILICA, GLYCERIN, SORBITOL, MAGNESIUM SULFATE, MAGNESIUM CHLORIDE, CALCIUM GLYCEROPHOSPHATE, SODIUM LAURYL SULFATE, SODIUM CHLORIDE, TITANIUM DIOXIDE, HYDROXYETHYLCELLULOSE, AROMA, SODIUM METHYLPARABEN, MENTHA PIPERITA OIL, STEVIA REBAUDIANA EXTRACT, 2-BROMO-2-NITROPROPANE-1,3-DIOL

Душ гел за коса и тяло ANCHIALO

Съдържа 10% черноморска луга.

Минерализира и запазва естествената влага на кожата. Съдържа стабилизирана черноморска луга и всичките й полезни съставки. Оставя дълготрайно усещане за свежест.

Начин на употреба: Намокрете кожата си. Поставете малко количество от душ-гела на ръцете си или върху гъба и втривайте в кожата. Изплакнете обилно с вода. За ежедневно измиване на тялото.

Аромати:

−Мед и мляко

−Грейпфрут

INGREDIENTS / INCI /: AQUA, SODIUM LAURETH SULFATE, COCOGLUCOSIDE, COCAMIDOPROPYL BETAINE, GLYCERIN, MAGNESIUM SULFATE, MAGNESIUM CHLORIDE, SODIUM CHLORIDE,  GLYCERETH-2 COCOATE, GLYCOL DISTEARATE, POLYQUATERNIUM-7, POLYQUATERNIUM-22, PARFUM, D-LIMONENE, LINALOOL, 2-BROMO-2-NITROPROPANE-1,3-DIOL, CITRIC ACID

Апликатор за тяло ANCHIALO

Готов за употреба апликатор за компрес, изработен от нетъкан памучен плат 600 х 330 мм, напоен с черноморска луга. Преди да го отворите го поставете в предварително загрята до 40-45 градуса вода. Изчакайте 5 минути да поеме топлината, след което отворете и преминете към процедурата. Използва се най-добре за облекчаване на болки в ставите и мускулите.

Предимства:

−Лесен за пригане

−Практична опаковка

−Може да се затопля

СЪСТАВКИ/СОСТАВ/INCREDIENTS/INCI: AQUA, MAGNESIUM SULFATE, MAGNESIUM CHLORIDE, SODIUM CHLORIDE, HIDROXYETHYLCELLULOSE

Маска за тяло с черноморска луга и лиманна кал ANCHIALO

Продуктът съдържа кал и луга от Черно море. Подходящ за всички типове кожа. Микроелементите и минералите, прониквайки през кожата, имат освежаващ, тонизиращ и хидратиращ ефект върху зоните на тялото, където се прилага. Преди да го отворите го поставете в предварително загрята до 40-45 градуса вода. Изчакайте 5 минути да поеме топлината, след което отворете и преминете към процедурата.

Предимства:

−Лесен за пригане

−Практична опаковка

−Може да се затопля

СЪСТАВКИ/СОСТАВ/INCREDIENTS/INCI: SEA WATER, MAGNESIUM SULFATE, MAGNESIUM CHLORIDE, SODIUM CHLORIDE, HYDROXYETHILCELLULOSE, BLACK SEA LIMESTONE MUD, GREEN CLAY, CI 77499

 

 

Посетете нашия специализиран сайт за популяризиране и продажба на произвежданите от нас продукти с черноморска луга и кал под търговската марка ANCHIALO